Afrikalı militanların Türk Bayrağıyla operasyona gittiği iddiası



Sosyal medyada farklı tarihlerde gündeme gelen ve Afrika’daki Türkiye etkisine delil olarak paylaşılan fotoğrafta bir grup Afrikalı militanın Türk bayrağı taşıdığı görülüyor. Bir Twitter paylaşımı bin 300’den fazla beğeni aldı.

Afrikalı kabilelerden oluşan 50 bin kişilik ordunun Türk Bayrağı açarak Mısır’a ilerlediği iddia edilen paylaşımlardaki fotoğraf, Mali’de yaşanan askeri darbe sonrası yine kullanıldı.

Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf montaj ürünü.

Fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında 2008 ve 2010 yılından haberlerde kullanıldığı ve kırmızı zeminli bayrağın üzerinde ay ve yıldız olmadığı görülüyor. İngiliz Telegraph Gazetesinin Nijer Deltasında bir kaçırma olayıyla ilgili haberinde fotoğraf kullanılmış. Fotoğraf bilgisinde de militanların Nijer Deltasında devriye gezdiği belirtiliyor.

Enca adlı sitenin haberinde ise fotoğrafla ilgili Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi (MEND) militanlarının Güney Nijerya’nın petrol zengini bölgesindeki Bonny Nehrinde devriye gezdiği sırada çekildiği bilgisi yer alıyor.

Bir başka internet sitesinde de fotoğraftaki militanların Nijerya’daki petrol şirketleriyle savaştığını belirtiyor. Militanların benzer bir çok fotoğrafına siteden ulaşılabiliyor.

Sonuç olarak fotoğrafta Türk bayrağı yok ve militanların Türkiye’nin Afrika’daki etkisine ve Mısır’a yapılan bir operasyon olduğuna dair bir bilgi de bulunmuyor. Fotoğraf Mali’de değil Nijerya’da çekilmiş.

Kaynaklar

Orjinal fotoğrafın yer aldığı haberler

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/nigeria/6972825/Britons-kidnapped-in-Nigerian-oil-region.html

https://www.enca.com/africa/nigeria-resumes-payment-of-allowances-to-former-niger-delta-rebels

https://acidcow.com/pics/5135-the-movement-for-the-emancipation-of-the-niger.html

İlgili İçerik  Cebelitarık Boğazı, Süveyş ve Panama Kanallarının Yıllık Gelirleriyle İlgili İddialar

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.