Afgan göçmenlerin Jandarma eşliğinde Türkiye’ye girdiği iddiası



Sosyal medyada bir kullanıcı, bir video paylaşarak Afgan göçmenlerin jandarma ekipleri eşliğinde Türkiye’ye sokulduğunu iddia etti. Yaklaşık 400 bin kez izlenen videoda ellerinde bavullar olan yüzlerce kişi bir yoldan ilerliyor ve siren çalan bir jandarma aracı da görülüyor.

Ancak iddia doğru değil. Videoda görülen kişiler Afgan göçmenler değil bayramlaşma için ülkesine giden Suriyeliler.

Öncelikle görüntüdeki mantık hataları dikkat çekiyor. Videodaki kişilerin birinin elinde “Çetinkaya” yazan bir poşet görülüyor. Bu da görüntünün Türkiye’ye giren değil Türkiye’den çıkan kişiler olabileceğini gösteriyor.

İnternette göçmen videolarıyla ilgili anahtar kelime ile araştırma yapıldığında kafileler halinde görüntülerin Suriyelilerin bayram ziyaretleri sırasında ortaya çıktığı görülüyor. Bu görüntüler arasında iddiadaki videoyla aynı yerde kaydedilmiş bir başka videoya ulaşılabiliyor. Reyhanlı TV adındaki Facebook sayfasında 14 Temmuz 2021’de yani Kurban bayramı öncesinde yayınlanmış videoda, Suriyeliler Hatay Cilvegözü sınır kapısından ülkelerine giderken görülüyor.

İki görüntü farklı açılardan ancak aynı yerde yani Cilvegözü sınır kapısında çekilmiş. Tabela direkleri, çadırlar, jandarma aracının konumu ve yol kenarındaki taş duvar iki videoda da aynı. Ayrıca üzerindeki yazılar okunan çadırların da geçişin düzenli yapılması için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından konulduğu anlaşılıyor. Yani iki video kısa bir süre ve küçük bir açı farkıyla aynı lokasyonda kaydedilmiş. Ayrıca iddiadaki videoda sadece erkeklerin olduğu bölüm alınmış. Bayramlaşmaya gidenler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun da olduğu görülüyor. Jandarmanın orada bulunma nedeni de geçişlerin güvenliğini sağlamak.

14 Temmuz’da Suriye’ye bayramlaşmaya giden Suriyelilerle ilgili çok sayıda haber ve videoya da ulaşılabiliyor.

İlgili İçerik  Bursa'da Kahve Zincirinin Koronavirüs Vakası Çıktığı İçin Kapandığı İddiası

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda videonun jandarma tarafından Türkiye’ye sokulan Afgan göçmenleri değil ülkelerine bayramlaşmaya giden Suriyelileri gösterdiği anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.