Ak Parti Ankara Gençlik Kollarının Çay Dağıtımıyla İlgili Bildiri Hazırladığı İddiası



Sosyal medyada paylaşılan bir görselde, Ak Parti Ankara Gençlik Kollarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halka çay dağıtımıyla ilgili bir bildiri hazırladığı iddia edildi. Gazeteci Mine Kırıkkanat’ın da paylaştığı ve 8 binden fazla beğeni alan görselde, çayın Hazreti Adem’in tövbesinin kabul edilmesinden sonra sıkıntılarının giderilmesi için yaratıldığı, Emine Erdoğan’ın da rüyasında halkın sıkıntılarının dağıtılması için bu çayları özel olarak toplatıp paketlettiği öne sürülüyor ancak iddia doğru değil.

Tersine görsel arama ile araştırıldığında fotoğrafın farklı bir versiyonuna ulaşılamıyor. Montajlanmış fotoğrafların belirlenmesine yönelik forensic uygulamasıyla bakıldığında da görselin ekrandan fotoğrafının çekilmesi nedeniyle net bir dijital iz çıkarımı yapılamıyor ancak logo ile metin arasında netlik farklılıkları olduğu görülebiliyor.

Diğer yandan Ak Parti Ankara Gençlik Kollarının logosu da görseldeki gibi değil. Gençlik kollarının logolarında parti logosu kullanılmıyor.

Ak Parti Ankara Gençlik Kollarının logosu

İnternette yapılan araştırmada Ak Parti Ankara Gençlik Kollarının iddiadaki görselde yer alan logoyu kullandığı bir kaynağa rastlanmıyor. Gençlik kollarının ismi iddiadaki bildiride “Ak Parti Ankara Ak Gençlik” şeklinde yazılmış ancak kuruluşun kullandığı isim “Ak Gençlik Ankara”.

Görselde yer alan metinde Emine Erdoğan kast edilerek “Emine anne” gibi ifadeler kullanılması ile kurumsal bir bildiriye uymayan üslupta bir düzenleme olması da bildirinin sahte olduğu kanaatini güçlendiriyor.

Ak Parti Ankara Gençlik Kolları Başkanı Burak Yıldız da, bildirinin kendileri tarafından hazırlandığını reddederek “@akgenclikankara teşkilatımız ile uzaktan yakından alakası olmayan bu bildiri tamamen provokatif ve yalan üzerine hazırlanmış bir paylaşımdır” diyerek Mine Kırıkkanat’a tepki gösterdi.

Burak Yıldız’ın paylaşımın ekran görüntüsü

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda fotoğrafta kullanılan logonun ve ismin Ak Parti Ankara Gençlik Kollarına ait olmaması, dijital işlem olduğuna dair belirtiler bulunması, metindeki rüya ile ilgili ifadelere başka bir kaynakta rastlanmaması, yazım ve üslup sorunları ve ilgili kuruluş tarafından reddedilmesi bildirinin hiciv amacıyla uydurulduğunu ortaya koymaktadır.

İlgili İçerik  Keşmir'de Bir Müslüman'ın Kafası Ezilerek Öldürüldüğü İddiası

Diğer yandan Hazreti Adem ile çayın ortaya çıkışı ilişkisine dair sosyal medya ve internette birçok sayfada karşılaşılan bu ifadelerle ilgili güvenilir kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmıyor. İlk insan Hazreti Adem’in Hindistan ve çayın yoğun üretildiği Srilanka bölgesinde yaşadığı rivayet edilse de çay ve Adem’in tövbesi ilişkisine dair herhangi bir güvenilir bilgi bulunmuyor. Çayın tarihiyle ilgili en çok karşılaşılan bilgi ise ilk olarak milattan önce 2700’lerde Çin’de ortaya çıktığı ve medikal amaçlarla kullanıldığı, Hindistan bölgesine gelmesinin ise 12. yüzyılı bulduğu yönündedir.

Çay Türkiye’de ise 1920’li yıllardan itibaren üretilmiş ve yoğun şekilde tüketilmeye başlanmıştır.

Selçuk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığında görev yapıyor. Yerel gazetelerde tarih, kültür ve sanat alanında araştırma ve yazıları yayınlanıyor. Elektronik haberleşme, televizyon ve multimedya alanında çalışmaları bulunuyor. Doğrulama ekibinde araştırma editörlüğü yapıyor.