İtalya’da Koronavirüs’e karşı Kuran okutulduğu iddiası



Sosyal medyada bir çok kullanıcı, İtalya’da bir belediye başkanının Koronavirüs salgınına karşı Kuran okuttuğu ifadesiyle bir video paylaştı. Siyasetçi Melih Gökçek’in de paylaştığı video, 18 bin kez beğenilirken 4 bin 500 kez paylaşıldı.

İtalya’da Kuran okutulduğu doğru ancak bir çok kullanıcı, videoda sadece Müslüman Din adamının görünmesi nedeniyle etkinlikte yalnızca Kuran okunduğu düşüncesiyle yorumlar yaptı.

İtalya’nın Carpi kenti belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik 13 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alberto Bellelli’nin de katılımıyla 13 Nisan 2020 tarihinde Piazza Dei Martiri meydanında sadece Kuran-ı Kerim okutulmadı. Etkinliğe bölgede yaşayan tüm dinlerin temsilcileri katıldı ve sırayla kutsal kitaplarından bölümler okudu.

Etkinliğin tamamının videosuna Youtube’da ulaşılabiliyor. Din adamlarının meydanda bir araya geldiği ve sırayla kürsüye gelerek dua ettikleri görülüyor.

İtalyan medyasına yansıyan haberlerde de Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler ve salgının sona ermesi için tüm dinlerin temsilcilerinin katıldığı tören bir tören yapıldığı ifade ediliyor. Törende, Hıristiyan (Katolik, Ortodok, Evangelist), Yahudi, Sih ve Uzak Doğu dinlerinin temsilcileri yer aldı ve kendi kutsal metinlerini okuyarak dua etti. Carpi Psikoposluğu da etkinliğin düzenleyicilerinden biri.

Türkiye medyasında da haber yer alırken bazı internet siteleri ve gazeteler haber içeriğinde tüm dinlerin temsilcilerinin katıldığını belirtmedi ya da sadece Kuran okutulduğuna başlığında yer verdi.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda, İtalya’nın Carpi kentinde Kuran okutulduğu ancak etkinlikte sadece Müslüman değil bir çok dinin temsilcisinin kutsal metinlerini okuyarak dua ettiği anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

İddianın yer aldığı haber ve paylaşımlar

Sabah Gazetesi,

Sputnik Türkçe,

Güneş Gazetesi

– Melih Gökçek’in paylaşımı ve diğerleri

Etkinlikle ilgili video ve haber kayıtları

Carpi Psikoposluğu

Etkinliğin Youtube kaydı

Tempo News haberi

İlgili İçerik  Rus Askerlerin Çeçen Aileyi Öldürüp Videoya Kaydettiği İddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.