Koronavirüs tedavisinin Türkiye dışında ücretli olduğu iddiası



Sosyal medyada bazı kullanıcılar ABD ve bir çok Avrupa ülkesinde Koronavirüs tedavisinin en az 20 bin Dolar olduğunu Türkiye’de ise ücretsiz olduğunu iddia etti.

Türkiye’de devlet hastanelerinde Koronavirüs tedavisinin ücretsiz olduğu doğru ancak diğer ülkelerle ilgili iddia büyük ölçüde yanlış. Ülkelerdeki sağlık sistemi ve tedavi ücretleri incelendiğinde Türkiye’de olduğu ABD dışındaki ülkelerde zorunlu sağlık sigortası sistemi olduğu görülüyor.

ABD: İddianın ilk sırasında yer alan ABD’de zorunlu sigorta uygulaması bulunmuyor. Yani çalışanlar mecburen sigortalanmak zorunda değil. Çalışan özel sağlık sigortasını isterse kendisi yaptırıyor. Ödediği prime göre de sağlık hizmeti alıyor. Tedavi masrafları ise hastanenin verdiği hizmete göre değişiyor. Koronavirüs tedavisi için 34 bin Dolar tedavi ücreti istendiğine dair iddia doğru. ABD’de testi pozitif çıkan bir hastanın tedavi olduktan sonra kendisine çıkarılan 34 bin Dolarlık fatura haberlere yansıdı. Yapılan bir araştırmaya göre ABD’de Koronavirüs tedavisi 9 ila 20 bin dolar arasında değişiyor.

Testler için de yüksek ücretler alınmasına tepkilerin artması üzerine, COVID-19 testlerinin ücretsiz olmasına yönelik bir tasarı hazırlandı ve yürürlüğe girdi fakat tedavi halen ücretli.

Hollanda: Hollanda’da Koronavirüs tedavisi ücretsiz. Çünkü ülkede zorunlu sağlık sigortası sistemi var. Ayda 450 €’dan fazla kazancı olan bir işte çalışanlar için sigorta primi ödemek zorunlu. Primin yarısını iş veren öderken diğer yarısı çalışanın maaşından otomatik olarak kesiliyor. Bu durumda hastaneye giden sigortalılar ücret ödemiyor.

İspanya: İspanya’da sağlık sistemi İngiltere ile benzer özelliklere sahip. Toplanan vergilerden halkın sağlık giderleri karşılanıyor.

Fransa: Fransa’da da zorunlu sağlık sigortası uygulaması bulunuyor ve sağlık giderleri sigorta sisteminden karşılanıyor.

İsrail: İsrail’de tüm vatandaşlar için sağlık hizmetlerini kapsayan bir sigorta sistemi var. Çalışanların maaşlarından yüzde 4.8’e kadar bir kesinti yapılırken kalan miktarı işveren ödüyor.

İlgili İçerik  5G ve Koronavirüs Arasında İlişki Var mı?

İngiltere: İngiltere’de sağlık sistemi de ücretsiz. Tedavi masraflarını devlet karşılıyor ve bunun için prim ödenmesi de gerekmiyor. Devlet, göz, diş ve estetik tedaviler dışındaki masrafları vergilerden ayırdığı fon ile karşılıyor.

Almanya: Almanya’da da, ülkede ikamet eden herkesin sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. İşçi ile işveren sigorta primini yarı yarıya ödemek zorunda. Bu kapsamda ailesiyle birlikte tedavi hizmetleri ücretsiz veriliyor.

Bu ülkelerin tamamında kişi isterse özel sigorta da yaptırabiliyor ancak genel sağlık sigortası gibi bu sigortayı yaptırmak da zorunlu. İsteyen devletin sistemine dahil olurken isteyen sigortasını özel kuruluşlara yaptırabiliyor. Hastanelerde yapılan tedavilerin ücretini bazı ülkelerde hasta ödüyor ve faturasını sigorta şirketinden tahsil ediyor. Bazılarındaysa fatura direkt olarak şirketlere gönderiliyor.

Türkiye: Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Sigorta ödeyemeyecek durumda olanlar da Yeşil Kart kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyor. Yatarak tedaviler de bu kapsamda ücretsiz. Yalnızca sağlık kuruluşunun türüne göre 2 ve 8 TL arasında muayene katılım payı ödemek gerekiyor.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda, ABD dışındaki ülkelerde Koronavirüs tedavisi için en düşüğü 20 bin dolar olduğu iddia edilen ücretlerin ödenmesi gerektiğinin doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

İddianın bulunduğu paylaşım

twitter.com/mervexbrn/status/1244337762452594689?s=20(yeni sekmede açılır)

ABD sağlık sistemiyle ilgili kaynaklar

dailymail.co.uk/news/article-8146875/Uninsured-woman-cancer-hit-35K-hospital-bill-testing-positive-coronavirus.html(yeni sekmede açılır)

ntv.com.tr/dunya/abdde-bir-kadina-corona-virus-tedavisi-icin-yaklasik-35-bin-dolar-fatura,2Oc95cm9vEygJ3-HGxGAxQ(yeni sekmede açılır)

aa.com.tr/tr/dunya/abd-kongresi-ucretsiz-kovid-19-testi-imkani-saglayan-tasariyi-onayladi-/1771129(yeni sekmede açılır)

nytimes.com/2020/03/19/health/coronavirus-tests-bills.html(yeni sekmede açılır)

Diğer ülkelerin sağlık sistemleriyle ilgili bilgiler

Hollanda: hollandavesen.nl/seyahat-ve-yasam/hollanda’yi-ziyaret-etmek/hollanda’da-sağlık-hizmetleri(yeni sekmede açılır)

İspanya: bbc.com/turkce/haberler-dunya-52049989(yeni sekmede açılır)

seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/FRA(yeni sekmede açılır)

İsrail: seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/FRA(yeni sekmede açılır)

İngiltere: saturk.gov.tr/images/pdf/ust/birlesikkrallik.pdf(yeni sekmede açılır)

Almanya: krankenkassenzentrale.de/wiki/incoming-tr#(yeni sekmede açılır)

Türkiye: sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/gss_tescil_sureci(yeni sekmede açılır)

http://www.eskisehireo.org.tr/sayfa/14365/yonetim/image/mesaj/muayene%20ucret%20tablosu1.doc

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Televizyon haberciliği, spikerlik ve dijital içerik editörlüğü alanında çalışmaları bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.