Covid-19’un Gripten Daha Az Ölümcül Olduğu İddiası



Sosyal medyada ve bir televizyon kanalında grip yani İnfluenza virüsünün Covid-19’dan farkı olmadığı, hatta gribin daha ölümcül olduğu iddia edildi.

ABD Hastalık Önleme Merkezi CDC’nin Covid-19 verilerini dayanak gösteren Hüseyin Çiloğlu’nun halkın gereksiz yere korkutulduğu yönündeki açıklamaları haber sitelerinde de yer buldu. Çiloğlu, çocuklarda ölüm oranının yok denecek kadar az olduğunu bu nedenle çocukları okula göndermemenin yanlış olduğunu öne sürüyor ve gripten ölüm ihtimalinin Covid-19’a göre daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Ancak Çiloğlu’nun iddiaları doğru değil. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Covid-19’un bulaşma ve ölümcüllük oranlarıyla ilgili bu rakamları verdiği doğru ancak Çiloğlu, istatistikleri çarpıtarak yorumluyor.

CDC’nin 10 Eylül 2020’de güncellediği ve planlama senaryosu adı altında yayınladığı raporda çocuklarda ölüm oranı yüz binde 3 olarak gösteriliyor. 70 yaş üstünde ise binde 54 yani yüzde 5,4. Fakat bu rakamlar ilerleyen dönem için tahminleri gösteriyor.

ABD’de 25 Ekim 2020 tarihi itibariyle vaka sayısı 8 milyonu, ölü sayısı ise 230 bini aştı. Covid-19 nedeniyle ölüm oranı da yüzde 4 olarak gerçekleşti.

25 Ekim 2020 itibariyle vaka ve ölüm sayıları
25 Ekim 2020 itibariyle sonuçlanan vakalardaki iyileşme ve ölüm oranları

Salgının ilk 10 ayındaki tablo bu şekilde. ABD’de grip nedeniyle ölüm oranları ise Çiloğlu’nun iddialarını çürütüyor. Ülkede 2019 yılında grip ve zatürre nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 59 bin 120 kişi olarak kayıtlara geçti. Sadece gripten ölenlerin sayısı ise 11 bin 164 oldu.

Dünya genelinde gribe yaklaşık 1 milyar kişi yakalanıyor ve griple ilişkili ölüm sayısı yıllık yaklaşık 300 bin ile 650 bin arasında. Vaka ölüm oranı yaklaşık binde 4. Salgının ilk 10 ayı itibariyle Covid-19 ile ilişkili ölüm sayısı ise 1 milyon 100 bini aştı. Vaka-ölüm oranı yüzde 4 civarında.

Bu rakamlara bakıldığında Covid’19’un gripten yaklaşık 10 daha ölümcül olduğu anlaşılıyor.

İlgili İçerik  Canan Karatay'ın, Koronavirüs'ün salgın olmadığı ve abartıldığı iddiası

Çiloğlu’nun çocuklarla ilgili iddiası ise zaten bilinen bir durum. Virüsün çocukları etkilemediği, bulaştığı ancak çocukların virüsü sadece taşıdığı, bu nedenle ölüm oranlarının yok denecek kadar az olduğu Dünya Sağlık Örgütü ve farklı araştırmacılar tarafından da açıklandı. Çocuklara virüsün bulaşmaması için alınan önlemlerin amacı, onların hastalığı riskli kişilere bulaştırmasının önüne geçmek. Çocuklar ve gençlerin hastalığı riskli yakınlarına bulaştırması sonucu gerçekleşen bir çok ölüm de kayıtlara geçmiş bulunuyor.

Bu iddiaları öne süren Çiloğlu’nun ne viral hastalıklar ne de tıp eğitimi bulunuyor. Siyaset üzerine yazıları olan Çiloğlu komplo teorileriyle tanınıyor.

Aynı iddiayı daha önce de Prof. Dr. Canan Karatay gündeme getirmiş ve açıklamalarının yanlış olduğunu ortaya koymuştuk.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda gribin Covid-19’dan daha ölümcül olduğu ve çocukların korunmasına gerek olmadığı iddialarının doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Televizyon haberciliği, spikerlik ve dijital içerik editörlüğü alanında çalışmaları bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.