ABD’de polisin siyahi FBI ajanını tutuklamaya çalıştığı iddiası



ABD’de siyahi bir vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin ardından siyahların polisten gördüğü kötü ayrımcılığı gösterdiği iddiasıyla bir video paylaşıldı. Türkiye’deki kullanıcıların da paylaştığı video iki milyondan fazla kez izlendi.

Videoda bir barda oturan siyahi bir kişiye polisin yaklaştığı ve kendileriyle gelmesini istediği ardından da tutuklu olduğunu söyleyerek kelepçe taktığı görülüyor. Bu sırada şahıs ve videoyu çeken kişi de yanlış kişiyi tutuklamaya çalıştığı yönünde polise tepki gösteriyor.

Polisler kelepçeledikleri kişinin kimliğine bakınca şahsı serbest bırakıyor ancak tartışma bir süre daha devam ediyor fakat videoda ne polisler ne de şahıs mesleği hakkında hiçbir şey söylemiyor.

Sosyal medyada bir çok kullanıcı polisin tutuklamaya çalıştığı kişinin FBI ajanı olduğunu kimliğinden öğrendiği için serbest bıraktığını iddia ederek videoyu paylaştı ancak iddia doğru değil.

Tersine görsel arama yöntemiyle video araştırıldığında Instagram’da videoyu paylaşan kişinin hesabına ulaşılabiliyor. Kullanıcı videoyu bir yıl önce çektiğini belirterek polisin siyahlara kötü muamelesine tepki gösteriyor. Paylaşıma başka bir kullanıcı yorum yaparak videodaki kişinin FBI ajanı olup olmadığını sorunca videoyu çeken kişi bunun bir Twitter dedikodusu olduğunu ifade ediyor.

Görüntünün tüm dünyada yayılmasının ardından olayın yaşandığı Minnesota Eyaletine bağlı Rochester Şehrinin yönetimi bir açıklama yaptı. Açıklamada, olayın 1 Haziran 2019’da yaşandığı doğrulandı ancak polisin gözaltına almaya çalıştığı kişinin FBI ajanı olmadığı ifade edildi. Açıklama şöyle:

Polis memurları hakkında tutuklama emri olan bir kişiyi tanıdıklarına inanıyorlardı. Bireyin boyu, kilosu ve yaşı ile aynıydı. Memurlar şahsa yaklaştı ve ona ismini sordu. Birey, kendisini memurlara tanıtma konusunda işbirliği yapmadı. Memurlar, bireyi gözaltına alma ve kimliğini belirleme konusunda makul şüpheleri olduğunu tespit ettiler. Kısa tutukluluk sırasında, aranan kişi olmadığını gösteren kimlik tespiti yapıldı. Şahıs hemen serbest bırakıldı. Sosyal medya söylentilerinin aksine, birey Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı değildi.

Şahıs polis amiriyle konuşmak istedi ve bir amir konuşmak için geldi. Şahıs memurların kartvizitlerini aldı. Memurlar ve şahıs (olay yerinden) ayrıldı.  

Yani videonun sonunda şahıs polislerin kimliklerini toplamıyor. Şikayetçi olabilmek için kartvizitlerini istiyor ve polisler de veriyor.

İlgili İçerik  Kızılay'ın depremin ilk günlerinde çalışma yapmadığı ve Kerem Kınık'ın ilahiyatçı olduğu iddiası

İddiayla ilgili Reuters de bir doğruluk kontrolü yayınladı. İncelemede arkadaşlarından birinin, isminin Atter olduğunu söylediği kişinin FBI ajanı değil paramedik olarak görev yaptığını söylediği paylaşımına yer verildi.

https://twitter.com/ajprotege/status/1267488777590771717?s=20

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonunda Minnesota’da tutuklanmak istenen bir siyah vatandaşın FBI ajanı olduğu için serbest bırakıldığı iddiasının doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.