ABD’de polislerin diz çökerek göstericilerden özür dilediği iddiası




Sosyal medyada bir kullanıcı bir video paylaşarak ABD’de polislerin diz çökerek göstericilerden ve polis tarafından öldürülen George Floyd’dan af dilediğini iddia etti. 
Paylaşım 50 binden fazla beğeni aldı

Miami’de yaşandığı iddia edilen olayla ilgili fotoğraflarda, bir grup polisin göstericilerin karşısında bir dizlerinin üzerine çökerek elleriyle diğer ellerinin kollarından tuttuğu görülüyor. 

Olayın Miami’de yaşandığı doğru. Anahtar kelime ile araştırma yapıldığında eylemle ilgili haberlere ulaşılabiliyor

Ancak polislerin bunu af dilemek için yaptığı doğru değil. Bu hareket George Floyd’un ölümünün ardından ortaya çıkan bir ritüel değil. Yaptığımız araştırmada 2016 yılından haberlerde bu hareketin neden yapıldığıyla ilgili bilgiler olduğu görülüyor

Bu hareketi ilk kez Amerikan Futbolu oyuncusu Colin Kaepernick’in ırkçılığa karşı yaptığı, daha sonra bu hareketin ırkçılık karıştı eylemlerin sembollerinden biri olduğu anlaşılıyor

San Francisco 49ers takımının yıldız futbolcusu Colin Kaepernick, 2016 yılında San Diego Chargers’a karşı oynanacak maç öncesi Amerikan milli marşı çaldığı sırada diğer takım arkadaşlarının yaptığını yaparak saygı duruşunda ABD bayrağına bakmadı.

Colin Kaepernick, takım arkadaşı Eric Reid ile birlikte herkes saygı duruşundayken tek dizi üzerine çökerek ABD’li siyahilere yönelik polis şiddetini protesto etti.

Kaepernick ve Reid’in bu hareketinin savaşta ölen ABD’li askerlerin tabutları başında diz çökme geleneğine atıfta bulunduğu düşünülüyor.

İki futbolcu daha sonra defalarca tekrarladıkları bu hareketin, ülkedeki siyahlara yönelik uygulamalara karşı barışçıl bir mesaj verme gayesi taşıdığını söyledi.

Oyuncuları bayrağa saygısızlık yapmakla suçlayan ve kovulmalarını isteyen Trump’a yanıt, ‘diz çökme’ eylemlerinin yaygınlaşmasıyla verildi ve bir çok oyuncu ve kulüp yöneticisi de maçlardan önce bu eylemleri yaptı

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonunda diz çöküp kolları kavuşturarak yapılan eylemin af dilemek için değil ırkçılığa karşı 4 yıldır yapılan sembolik bir eylem olduğu anlaşılmaktadır. 

İlgili İçerik  Üç Afgan Yöneticinin ABD bursuyla eğitim aldığı iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma ve video içerik editörü olarak görev yapıyor.