Koronavirüs şeklinde dolu taneleri yağdığı iddiası



Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Yemen’deki dolu yağışında dolu tanelerinin şeklinin Koronavirüs görüntüsüne benzediğini iddia etti. Bu paylaşımlardan biri Twitter’da 3 bin 200 beğeni alırken 758 kez paylaşıldı.

Fotoğraflar Yemen’den değil. Çünkü Yemen medyasından önce Bangladeş medyasındaki haberlerde fotoğrafların kullanıldığı görülüyor. Tersine görsel arama ile fotoğraflar araştırıldığında Bangladeş’te yağan şiddetli dolu ile ilgili haberlere ulaşılabiliyor. Bu haberlerde de dolu tanelerinden bazılarının şeklinin Koronavirüs’ün elektromikroskop ile alınan görüntüsünün şekline benzediği iddia ediliyor. Youtube’da 2 Nisan 2020 tarihli bir kayıtta da benzer görüntüler yer alıyor ancak görüntülerin kayıt tarihi ve yeriyle ilgili net bir doğrulama yapılamıyor.

Dolu tanelerinin bu tür şekillerde düşebildiği doğru ancak bunun virüsle ilgisi yok. Önceki yıllarda bir çok ülkede de bu şekilde dolu yağdığıyla ilgili örnekler bulunuyor. ABD’nin Dallas bölgesinde 2012 yılındaki bir yağışta, benzer büyüklük ve şekilde dolu yağdığı görülüyor.

Bir başka örnek de Belarus’ta 2016 yılında yaşanmış. Vitebsk bölgesinde yağan dolu tanelerinden birinin sivri çıkıntıları olduğu görülüyor.

Bu fotoğraf da Kırım’dan. Haziran 2019’daki yağışta yumurta büyüklüğünde ve çıkıntılı bir şekli olan dolu taneleri yağdığı yönünde haberler bulunuyor.

Yani dolu tanelerinin bu şekli almasının Koronavirüs ile bir ilgisi bulunmuyor.

Dolu taneleri genel olarak pürüzsüz ve yuvarlak yağıyor ancak örneklerde görüldüğü farklı şekillerde de düşebiliyor. Dolu tanelerinin büyüklüğü bulutun içindeki suyun miktarına ve bulutun ne kadar yükseğe ulaştığına bağlı olarak değişiyor.

Su tanecikleri bulutun içinde soğuk hava akımıyla karşılaştıkça tekrar tekrar donabiliyor ve bu sırada katmanlar halinde farklı şekiller alabiliyor. Ayrıca yeryüzüne düşerken de hava sıcaklığına bağlı olarak dolu tanelerinin şekilleri değişebiliyor.

İlgili İçerik  Koronavirüs hastası bir kişinin helalleşmek isterken tüm köye virüs bulaştırdığı doğru mu?
Avustralya’nın Sidney şehrinde 2018 yılındaki bir yağışta düşen dolu taneleri

Doğrulama Platformu Fatabyyano da konuyla ilgili bir inceleme yayınladı.

Sonuç olarak dolu tanelerinin virüse benzeyen bir şekilde yağdığı doğru ancak bu doğa olayı yeni değil ve daha önceki yıllarda da örnekleri bulunuyor. Salgın nedeniyle Koronavirüs’ün şeklinin insanlar tarafından bilinirliğinin artması nedeniyle bu şekilde bir ilişkilendirme yapıldığı anlaşılıyor.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğrulama ekibinde görsel analiz ve içerik editörü olarak olarak görev yapıyor. Yazılım, yeni medya, tiyatro ve seslendirme alanlarına ilgi duyuyor.