Fotoğrafın Titanic’ten Kurtulan Bingöllü Türk Aileyi Gösterdiği İddiası



Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan bir fotoğrafın Titanic faciasından kurtulan Bingöllü aile olduğu iddia edildi.

Fotoğraf, “Titanik faciasında kurtulan Bingöl’lü aile. 1912” cümlesiyle paylaşıldı ve birçok sosyal medya kullanıcısı ailenin Türk olduğunu düşündü ancak iddia yanlış.

Fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında İngilizce ve Türkçe kaynaklarda bazı bilgilere ulaşılabiliyor. İlk yayın Radio Free Europe’un internet sitesinde yapılmış. Sitenin “Türklerden Titanik’e: Bir Ermeninin Kader Kaçışı” başlıklı özel haberinde Neshan Krekoryan adlı bir Osmanlı Ermenisinin Kanada’ya göçmen olarak gitmek için Titanik Gemisine bindiği ve şans eseri bir filikaya binerek faciadan kurtulanlar arasında yer aldığı belirtiliyor. Krekoryan’ın torunu Van Solomonyan’ın ifadelerine dayandırılan haberde olay şöyle aktarılmış:

“Babası ona ülkeyi terk etmesini ve Kanada’da yeni bir hayat aramasını ve kardeşlerini de buraya getirmesini söyledi. Büyükbabam yaşadığı bölgede Türkiye Ermenistanı’ndan, Keghi (Bingöl-Kiğı) dört yurttaşı daha topladı ve Cherbourg’dan Fransa’ya gittiler ve kaderleri olan Titanik’e bindiler. Krekorian, ünlü okyanus gemisinin ilk yolculuğundaki 700’den fazla üçüncü sınıf yolcudan biriydi. Britanya Adaları, İskandinavya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun dört bir yanından gelen göçmenler, üçüncü sınıf bilet için bin dolara eşdeğer bir ödeme yaptılar. ödediler. … 14 Nisan gece yarısına doğru gemi, Kuzey Atlantik’te büyük bir buzdağına çarptı ve yavaş yavaş batmaya başladı. O ve diğer birkaç adam üst güverteye çıkmak için zincirli kilidi kırmak zorunda kaldı. Büyükbabam 10 numaralı teknede kaldı. Tekne indirilmişti, atlayarak bindi ve kurtuldu”.

Krekorian daha sonra Kanada’ya ulaşmış ve Ontario’daki St. Catharines kasabasına yerleşmiş.

Haberin ana fotoğrafı ise iddialarda kullanılan fotoğrafla aynı. Büyük ihtimalle bu haber sonrası fotoğraf sosyal medyada dolaşıma girmiş. Çünkü Türkçe sitelerdeki paylaşımların tamamının tarihi 2012 yılından ya da bu haberin tarihinden sonra. Fotoğrafın alt bilgisinde, solda, oturan kişinin Neshan Krekoryan olduğu belirtiliyor. Diğer kişilerin ise eşi ve çocukları olduğu yazılmış.

Özgür Avrupa Radyosunun yayınladığı ve aile üyelerinin isimlerinin de yer aldığı fotoğraf

Haber ve fotoğrafla ilgili bilgiden de anlaşılacağı üzere ailenin tamamının gemiye bindiği ve kurtulduğu doğru değil. Yalnızca baba Krekoryan Osmanlı döneminde göç etmek için yalnız başına Avrupa’ya gidiyor ve başka Ermenilerle birlikte gemiye biniyor ve David Vartunyan ile birlikte kurtuluyor. Fotoğrafın geminin battığı 1912 yılında çekilmesi de imkansız. Çünkü yolculuğa çıktığında 20’li yaşlarında olduğu belirtiliyor. Fotoğrafta ise 40’lı yaşlarda olduğu görülebiliyor. Fotoğrafın, Kanada’da yaşadığı dönemde (evlenmiş ve çocukları 20’li yaşlara yakın olduğu düşünülürse) tahminen 1930’ların sonu ya da 40’ların başında çekildiği söylenebilir.

Neshan Krekoryan’ın gençlik fotoğrafı

Habere birçok Türkçe gazetenin internet sitesinde de ulaşılabiliyor. Sabah Gazetesi’nin Vatan Gazetesini kaynak göstererek RFE’nin haberinden iki gün sonra yayınladığı haberde, Krekoryan’ın yanındaki diğer Osmanlı Ermenlerinin Orsen Sirayanian, Ortin Zakarian, David Vartunian ve Mapriededer Zakarian olduğu belirtiliyor. Diğer bilgiler RFE’nin yayınladığı haberdeki bilgilerle örtüşüyor.

İlgili İçerik  Deprem Vergisinin Halen Yürürlükte Olduğu İddiası

Sonuç olarak, fotoğraftaki bir kişinin (Neshan Krekoryan) Bingöllü bir Ermeni olduğu doğru ancak diğer kişiler yani ailesinin gemi faciasıyla ilgisi olmadığı ve fotoğrafın da 1912 yılında çekilmediği anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.