NEDEN DOĞRULUYORUZ?
Sosyal medya, iletişim ihtiyacımızın neredeyse tümünü karşılamaya başladığından beri yeni bir tartışma da gündemimizden hiç düşmedi: Sahte/yalan haberler ve yanlış bilgi sorunu.
Sosyal medya, ifade özgürlüğüne önemli katkı sunarak kullanıcılarını içerik üretim sürecine dahil etti. İyi niyetli kullanıcılar, şahit olduklarını ya da bildiklerini paylaşma amacıyla haber üretimi yaparken kötü amaçlı kullanım da ortaya çıkmakta gecikmedi.
Sahte/yanlış haberler, milyonlarca insana ulaşma imkanı sağlayan sosyal medya platformlarını, siyasi propaganda, istihbarat, terör propagandası, ideolojik grupların istismarı gibi konuların yeni aracı haline getirdi.
Yanlış bilgiyi sadece kullanıcılar değil gazeteciler, siyasetçiler hatta akademisyenler bile üretip yayabiliyor. Bu nedenle bu haberlerin doğruluğunu kontrol eden bağımsız doğrulama platformlarına ihtiyaç var. Sahte haberlerin ve yanlış bilginin yayılmasını engellemek adına doğrulama platformları önemli bir işlev görüyor.
Türkiye’de doğrulama platformlarının sayısı oldukça az ancak medya okur yazarlığına bu platformların önemli bir katkısı var. Yalan haberlerin yoğun olarak üretilip yayıldığı Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı döneminde, sorumluluk hisseden bir grup gönüllü olarak yola çıkan “Doğruluğu Ne?” ekibi, sahte haber ve medya-siyaset ilişkisi alanlarında akademik çalışmalar yapan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Selman Selim Akyüz ve fakültede habercilik alanında eğitim alan öğrencilerden oluşuyor.
Platform olarak gerçeğin ortaya çıkarılmasına hizmet etmenin yanında, toplumda medya okur yazarlığı bilincinin arttırılması ve iletişim fakültesi öğrencilerinin doğrulama alanında eğitim almasına da destek olmayı amaçlamaktayız.
KURUMSAL YAPI
“Doğruluğu Ne?” platformu, insanların en önemli ihtiyaçlarından olan doğru haber alma konusunda uzun soluklu, profesyonelleşerek ve tarafsız habercilik ilkelerine bağlı kalarak yoluna devam etmeyi hedefliyor. Çalışmalarını gönüllülük esasıyla ve bağımsız olarak yürüten platformumuzun, herhangi bir kurum ya da siyasi örgütlenmeyle bağlantısı bulunmamaktadır. Platformumuz, 2022 yılı itibariyle Haber ve İletişim Araştırmaları Derneği (HABİD) ile işbirliği yapmış ve çalışmalarını sivil toplum kuruluşu çatısı altında, kar amacı gütmeksizin sürdürmektedir.
MALİ KAYNAKLAR
Doğruluğu Ne? platformu gönüllü olarak çalışan bir ekipten oluşmaktadır. Platformumuz Haber ve İletişim Araştırmaları Derneği (HABİD) ile işbirliği yapmakta ve internet sitesiyle ilgili giderler dernek tarafından karşılanmaktadır. Çalışmalar kar amacı gütmeden yürütülmektedir.
Çalışma prensiplerimizi, ilkelerimizi ve doğrulama metodolojimizi ilkeler ve metodoloji bölümünden okuyabilirsiniz.
KÜNYE
Kurucu: Doç. Dr. Selman Selim Akyüz / Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi
Doğrulama Ekibi: Alaaddin Aladağ, Hasan Hüseyin Bozlak, Zeynep Tanrıkulu, Aslı Sena Çevikbaş, Ali Osman Ergen, Emre Aslantaş, Fatma Mina Korkmaz, Müberra Gören, Selman Özdemir, Mehmet Küçüktongur, Ayşenur İdris, Ahmet Yılmaz, Cansu Ünal, Merve Kahraman, Emirhan Ayhan, İrem Alper.