“Türk’ün Evladı Unutma” Başlıklı Mektubun Aliya İzzetbegoviç’e Ait Olduğu İddiası



“Türkün evladı, unutma” şeklinde başlayan bir mektup Aliya İzzetbegoviç’e ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada sık sık paylaşılıyor. Mektup A Haber ve Takvim Gazetesi başta olmak üzere geleneksel medyada da yayınlandı.

“Aliya İzzetbegoviç’in Türklere Yazdığı Mektup” başlığıyla YouTube’da Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir adına açılan bir hesapta yayınlanan ve mektubun okunduğu video bir milyon 350 binden fazla izlendi.

Video linkini paylaşanlardan biri de Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ancak Aliya İzzetbegoviç’in böyle bir mektubu bulunmuyor.

Aliya İzzetbegoviç üzerine araştırmaları ve makaleleri bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, mektuptaki sözlerin İzzetbegoviç’e ait olmadığını ifade ediyor.

Prof. Akın Youtube’da yayınlanan bir programdaki konuşmasında da mektubun İzzetbegoviç’in üslubuna hiç benzemediğini ve kurgu olduğunu belirtiyor.

“Türkleri duygulandıran mektup“ olarak tanıtılan mektubun kaynağı ise çoğu yerde belirtilmiyor. Ancak anahtar kelimelerle yapılan ayrıntılı arama sonucunda Rüştü Kam tarafından yazılan bir köşe yazısında, mektubun Selman Kayabaşı’nın Karar Odası adlı kitabının 209-223 sayfalarında yer aldığı belirtiliyor.

2015 yılında basılan Karar Odası adlı kitap, Selman Kayabaşı tarafından yazılan bir roman. Temin ettiğimiz kitabın kaynak olarak gösterilen sayfa aralığında mektubun yer aldığı ve yazarın mektup için “Metin, Aliya İzzetbegoviç’in yaptığı konuşmalardan da yararlanarak yazılmıştır” dipnotuna yer verdiği görülüyor. Yani mektubun kurgu olduğunu ifade ediyor.

Sonuç olarak “Aliya İzzetbegoviç’in Türklere Yazdığı Mektup” başlığıyla paylaşılan sözlerin Aliya İzzetbegoviç’e ait olmadığı, mektubun Selman Kayabaşı tarafından yazılan romanda kurgulandığı anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  Deprem Vergisinin Halen Yürürlükte Olduğu İddiası

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık bölümünde öğrenim görüyor. Yeni medya, tarih ve kültür alanlarına ilgi duyuyor. Doğruluğu Ne? platformunda araştırma ve çeviri editörü olarak görev yapıyor.