Paşinyan’ın Azerbaycan Anlaşması Sonrası Dayak Yediği İddiası



Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan ile yaşanan savaşı bitiren anlaşmayı imzaladığı için halktan dayak yediği iddiasıyla görüntüler paylaşıldı. Videoda Paşinyan’ın polislerin arasında yerden kalktığı ve yaralı olduğu görülüyor. Türkiye’de bir kullanıcı tarafından paylaşımlardan biri 500’e yakın beğeni aldı.

Fakat iddia doğru değil. Paşinyan’ın yaralandığı video 2018 yılındaki gösteriler sırasında kaydedilmiş. Nikol Paşinyan o dönem başbakan değildi ve muhalefet hareketine liderlik ediyordu.

Regnum adlı Rus internet sitesinde yer alan 16 Nisan 2018 tarihli haberde, Erivan’daki hükümet karşıtı protestolar sırasında Ermenistan Ulusal Meclisi Milletvekili Paşinyan ile birlikte çok sayıda göstericinin polisle yaşanan arbede sırasında yaralandığı belirtiliyor.

Not: Haber Rusça’dan Google Translate ile çevirildikten sonra ekran görüntüsü alınmıştır.

Sputnik’te yer alan 20 Nisan 2018 tarihli bir başka haberde Paşinyan’ın da aralarında bulunduğu 37 göstericinin göz altına alındığı belirtiliyor. Paşinyan’ın üzerinde yine aynı kamuflaj desenli tişört bulunurken 16 Nisan’daki olaylarda aldığı yaralar fotoğrafta ve yaralandıktan sonra kaydedilen farklı videolarda da görülebiliyor.

Diğer yandan videodaki insanların yazlık kıyafetler giydiği ve havanın güneşli olduğu görülüyor. Azerbaycan ile savaşın bitişini belirleyen anlaşma ise Kasım ayında yapıldı ve Erivan’da hava sıcaklığı 9 derece olarak ölçüldü. Anlaşma sonrası yapılan Paşinyan karşıtı gösterilerde ise halkın kışlık kıyafetleri açıkça görülebiliyor.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda Nikol Paşinyan’ın yaralı görüldüğü videonun Azerbaycan Anlaşması sonrası değil 2018 yılında muhalefet milletvekili olduğu dönemde katıldığı gösteriler sırasında kaydedildiği anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  Taksim'deki bombalı saldırı zanlısının Somalili olduğu ve ablasının açıklama yaptığı iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.