Konya’da bir kişinin 257 kişiye Koronavirüs bulaştırdığı iddiası



Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, Euro News kanalına verdiği röportajda Konya’da umreden gelen bir kişinin 257 kişiye Koronavirüs bulaştırdığını ve ailesinden 5 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Ünal, açıklanan rakamların doğru olmadığını ve test yapılmadığı için doktorların kaygısının arttığını öne sürdü.

Sosyal medyada da benzer bir iddia ortaya atılmıştı

Tabipler Birliği Yöneticisi Ünal’ın iddiasında ifade ettiği “akrabalara bulaştırma” ve “5 kişinin ölmesi” gibi ayrıntılara büyük ölçüde benzeyen bir iddia da Twitter ve Whatsapp’ta yayılmıştı. Bir kullanıcı Konya’da umreden dönen bir kişinin 340 kişiye hastalık bulaştırdığını, 68 kişinin yoğun bakımda olduğunu, babası, amcası, iki dayısı ve iş yerinden üç çalışanı olmak üzere 7 kişinin bu kişiden bulaşan hastalık nedeniyle öldüğünü öne sürmüştü.

İddiada adı geçen Konya Başkent Hastanesi, kuruluşlarında COVID19 nedeniyle herhangi bir ölüm yaşanmadığını açıkladı. İddiayı paylaşan ve ekran görüntüleri Whatsapp’ta dolaşıma giren hesap bunun üzerine tüm paylaşımlarını sildi ve hastanenin açıklamasını paylaştı.

Vaka teşhis tarihi ve sayılar uyuşmuyor

Bu iddia 30 Mart 2020’de Twitter’da ortaya atıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 1 Nisan’da ilk kez şehirlerdeki vaka sayılarını açıkladı ve Konya’daki istatistikleri duyurdu. Buna göre Konya’da 584 vaka ve 7 can kaybı vardı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta da 2 Nisan 2020’de Konya’daki vaka sayılarıyla ilgili ayrıntılı bilgi paylaştı.

Usta, Konya’daki 584 vakanın 100’ünün Konya’da ikamet eden kişiler, diğer vakaların Konya’da karantina altında olan umrecilerden olduğunu, ölen 7 kişiden de 3’ünün Konyalı olduğunu ifade etti. Usta, vefat eden 7 kişinin tamamının umreden gelenler olduğunu, hayatını kaybeden üç Konyalı vatandaşın da umreden geldiğini açıkladı.

İlgili İçerik  Kat Görevlisi Kadının Üniversite Okumadan Müdür Olduğu İddiası

Bu açıklamadan da umreden dönen herhangi bir kişinin Konya’da yerleşik akrabalarından ölen kimse olmadığı anlaşılıyor. Ayrıca Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı ve hastanın Avrupa’dan geldiği belirtildi. İddiada yer alan, hastanın “2 Mart’ta hastaneye gittiği ve teşhis konulduğu” ayrıntısı da iddianın doğru olmadığını gösteriyor.

Resmi makamlar ve Konya Tabip Odası iddiayı doğrulamıyor

Doğruluğu Ne? ekibinin ulaştığı Konya Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Konya’da umreden dönenlerde Koronavirüs vakaları belirlendiğini ancak iddiada bahsedildiği gibi bir kişinin 257 ya da 340 kişiye hastalık bulaştırması ve 5 ya da 7 kişinin ölümüne neden olması durumunun gerçek olmadığını belirtti.

Doğruluğu Ne? ekibinin görüştüğü Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca da kendilerine böyle bir bilgi ulaşmadığını, umreden gelenlerde vaka tespit edildiğini ancak bir kişinin 250 kişiye bulaştırması gibi bir durumun mümkün görünmediğini söyledi. Üst kuruluşları olan Tabipler Birliğine böyle bir bilgi iletmediklerini anlatan Karaca, bakanlığın Konya’daki vaka verileriyle de iddiadaki sayının uyuşmadığını ifade etti.

Filiz Ünal’a herhangi bir yolla ulaşamadık ancak Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz’a ulaştık ve Yılmaz, Filiz Ünal’ın açıklamasının birliğin görüşü olmadığını, bu bilgiye nasıl ulaştığını da bilmediklerini ifade etti.

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonunda, sosyal medyadaki iddiadan yola çıkarak yapıldığı tahmin edilen ve TBB Yöneticisi Filiz Ünal’ın dile getirdiği “Konya’da bir kişinin 257 kişiye Koronavirüs bulaştırdığı” iddiasının doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

Euronews kanalının TTB Yöneticisi Ünal ile yaptığı röportaj

twitter.com/euronews_tr/status/1246034766417330176?s=20(yeni sekmede açılır)

Whatsapp’taki iddiayı ilk paylaşan hesabın profili

twitter.com/ortannca/status/1244868130364698625?s=20(yeni sekmede açılır)

Konya Başkent Hastanesinin internet sitesindeki açıklama

konya.baskenthastaneleri.com/tr/(yeni sekmede açılır)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklaması

milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-saglik-bakani-koca-il-il-corona-virus-vaka-sayisini-acikladi-vakalarin-yuzde-60i-istanbulda-6179217(yeni sekmede açılır)

Leyla Şahin Usta’nın açıklaması

haberdairesi.com/iste-konya-da-koronaviruse-dair-son-rakamlar-vakalardan-kaci-konyali-18196(yeni sekmede açılır)

yenihaberden.com/konyada-koronavirusle-mucadelede-son-durum-1479919h.htm(yeni sekmede açılır)

Konya Sağlık Müdürlüğü ile görüşme / 3 Nisan 2020-14.10

Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca ile görüşme – 4 Nisan 2020-15.30

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ile görüşme / 4 Nisan 2020-17.20

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.