Aziz Sancar’ın Salgınla ilgili Çin’i suçladığı İddiası



Whatsapp ve sosyal medya platformlarında Türkiye’nin Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar’ın salgın nedeniyle Çin’i suçlayan açıklama yaptığı iddiasıyla bir görsel paylaşıldı. Görselin bir Twitter profiline ait olduğu görülen paylaşım 26 binden fazla beğeni aldı.

Ancak Sancar’ın böyle bir ifadesi bulunmuyor.

Kullanıcı adı Twitter’da araştırıldığında paylaşımın bir parodi hesap kullancısı tarafından yapıldığı anlaşılıyor.

115 bin takipçisi olan kullanıcı, profilinde hesabın parodi ve hayran sayfası olduğunu belirtiyor.

Sadece paylaşımı görerek hesabın Aziz Sancar’a ait olduğunu sananlar arasında Habertürk Sunucusu Veyis Ateş de vardı. Ateş, paylaşımın içeriğini canlı yayın sırasında okudu.

Reklam arasından sonra sosyal medyadan gelen yorumları gören Ateş, ”Bir tweet okudum Aziz Sancar’a ithafla ancak duyarlı seyircilerimiz dedi ki “O bir fake hesap.”; biz de buna düşmüş olduk. Yani Aziz Sancar böyle bir söylememiş, biz bir sahte hesap yüzünden maalesef bunu paylaşmış olduk. Kusura bakmayın, sosyal medyanın böyle zaman zaman düştüğümüz tuzakları da oluyor” ifadelerini kullandı.

Aziz Sancar’ın Twitter’da bir hesabı bulunuyor ve onaylı. Hesabın uzantısı @AzizGwenSancar olarak kaydedildi ancak Sancar ailesi bu hesabın da Sancar’a değil öğrencilerine ait olduğunu, kendileriyle ilgisi olmadığını aktardı. Malumatfuruş bu konuda bir inceleme yayınlamıştı.

Sonuç olarak Aziz Sancar’ın aktif olarak kullandığı bir Twitter hesabı bulunmuyor.

İlgili İçerik  Kübalı Doktor Camilo Rodriguez'in Kanser Aşısını Bulduğu İddiası

Covid-19 aşısını üreten Türk doktorlar Uğur Şahin ve Özlem Türeci adına da sahte hesaplar açılmış, Twitter bu hesapların bazılarını kapatmıştı.

Ünlü doktor, sanatçı ve politikacılar adına açılan bir çok parodi ya da sahte hesap bulunuyor. Bu hesapları kullanan kötü niyetli kişiler sansasyonel paylaşımlar yaparak takipçi sayılarını arttırıyor ve daha sonra hesap isimlerini değiştirerek satma ya da reklam yayınlama yoluna gidiyorlar.

Bu yüzden ünlülerin hesaplarından yapılıyor gibi görünen paylaşımlarla etkileşime girmeden önce hesapta onay (mavi tik) olup olmadığına, hesabın profilinde yazan bilgilere, açılış tarihine, takipçi sayılarına ve önceki paylaşımlarına dikkat etmek gerekiyor.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Televizyon haberciliği alanında deneyimi bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.