Atlas ve Pasifik Okyanusunun suları birbirine karışmıyor mu?



Sosyal medyada paylaşılan bir video ile Atlas ve Pasifik Okyanusunun sularının birbirine karışmadığı iddia edildi. Twitter’da bir kullanıcının yaptığı paylaşım 9 binden fazla beğeni alırken bin 200 kez paylaşıldı.

Ancak iddia doğru değil. videoda görülen bölge iki okyanusun birleştiği ya da ayrıldığı yer değil. Anahtar kelimelerle arama yapıldığında iddianın daha önce de gündeme geldiği ancak bahsedilen bölgenin okyanusların birleşme noktası değil Alaska Körfezi olduğu bilgisine ulaşılabiliyor. Körfez ile iki okyanusun birleşme yerinin ilgisi bulunmuyor.

Habertürk Gazetesinin bu iddiayla ilgili bir haberi bulunuyor. Haberde, bölgenin iki okyanusun birleştiği yer değil Pasifik ya da diğer adıyla Büyük Okyanus’un kuzeyinde bulunan Alaska Körfezi olduğu ve eriyen buzul sularıyla okyanus sularının sadece bir süre bu şekilde birbirine karışmadığı belirtiliyor.

California-Santa Cruz Üniversitesi’nde okyanus bilimleri profesörü olan Ken Bruland’a göre aslında Alaska Körfezi’ndeki su kütleleri birbiriyle karışıyor. Buzul İki su kütlesi arasındaki mineral farklılığı nedeniyle tamamen karışmaları biraz zaman alıyor. Bir süre sonra suyun tortu oranına göre görüntü yok oluyor.

Snopes.com’un incelemesinde, bu fotoğrafın Prof. Bruland’in 2007 yılındaki araştırmasıyla ilgili haber sonrası, okyanusların birleşmediği iddiasıyla yanlış şekilde paylaşılıp yayıldığı belirtiliyor.

Bruland, suların bir süreliğine birbirine karışmamasını şöyle açıklıyor:

Buzul nehirleri daha büyük su kütlesine döküldükten sonra, doğudan batıya doğru hareket eden okyanus akıntıları tarafından toplanır ve orada dolaşmaya başlar. Bu, buzda bulunan ve buzul akışının tortusunda bulunan demirin, Alaska Körfezi’nin ortasındaki demirden mahrum bölgelere taşındığı başlıca yöntemlerden biridir.

Bu iddia gerçek olsaydı, yani okyanuslar birbirine karışmasaydı ekolojik dengenin devamı mümkün olmazdı. Çünkü sular birbirine karışarak deniz canlılarının yaşamasını sağlayan akıntıları da oluşturuyor.

İlgili İçerik  Afrikalı militanların Türk Bayrağıyla operasyona gittiği iddiası

Diğer yandan dünyanın bir çok bölgesinde nehirlerin birleşme noktalarında da bu tür görüntüler ortaya çıkabiliyor. Akıntı yönü, renk ve yoğunluk farkı nedeniyle bir süre ayrım görüntüsü ortaya çıkıyor ancak sonunda karışma fizik yasaları gereği gerçekleşiyor.

Evrim Ağacı’ndan Çağrı Mert Bakırcı’nın bu konuyla ilgili oldukça ayrıntılı bir incelemesi bulunuyor.

Sonuç olarak, farklı renkteki suların görüldüğü yer iki okyanusun birleştiği yer değil Alaska Körfezi ve buzul suları ile okyanus suyunun birbirine bir süreliğine karışmaması nedeniyle bu görüntü ortaya çıkıyor.

Kaynaklar

İddianın yer aldığı paylaşımlar

twitter.com/TuhafAmaGercek/status/1249259679689170946?s=20(yeni sekmede açılır)

https://twitter.com/search?q=atlas%20ve%20pasifik&src=typed_query

Alaska Körfeziyle ilgili bilgi ve suların karışmasını açıklayan incelemeler

hurriyet.com.tr/seyahat/alaska-korfezi-nerede-alaska-haritasi-40719282(yeni sekmede açılır)

https://www.youtube.com/watch?v=a6fl6m2a7u8

neoldu.com/atlas-atlantik-okyanusu-ve-ozellikleri-31714h.htm(yeni sekmede açılır)

haberturk.com/iki-suyun-bir-araya-geldigi-ancak-karismadigi-iddia-edilen-alaska-korfezi-2085970(yeni sekmede açılır)

snopes.com/fact-check/merging-oceans/(yeni sekmede açılır)

evrimagaci.org/denizler-birbirine-karismiyor-mu-1309(yeni sekmede açılır)

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğrulama ekibinde görsel analiz ve içerik editörü olarak olarak görev yapıyor. Yazılım, yeni medya, tiyatro ve seslendirme alanlarına ilgi duyuyor.